Osvrti

…Pjevačka emocija, sigurnost, lakoća, disciplinirana zvučnost, muzikalnost i vokalno tehnička vještina zadržavaju pažnju slušatelja u potpunosti i podupiru stav o željenom i uspješnom spoju mladenačke sposobnosti i profesionalnog rukovođenja…

…Velike čestitke zboru za izvedeni program u cjelini i posebno dirigentu sa željom da ustraju i uvijek pronađu kvalitetan bijeg od pomodarstva u čistu glazbu, što je danas glazbi veoma potrebno…

Prof, Josip Jerković, dirigent

 

…Zvjezdice su na svom svečanom koncertu u povodu trideste obljetnice rada  pod ravnanjem svog osnivača i dirigenta Zdravka Šljivca pokazale svu raskoš svoje dugogodišnje djelatnosti. Zbor djeluje u nekoliko sastava, i u svakome ostvaruje puni, autentični glazbeni izraz…

…Nastup Zvjezdica krase brojne kvalitete: briga o ljepoti i čistoći tona i intonacije, osmišljene, stilski različite, ali osviještene i s ukusom ostvarene interpretacije, visoka discipliniranost pjevača, no istodobno velika motiviranost i evidentna ljubav prema glazbi, te njegovanje najviših zborskih vrijednosti. Iskrene čestitke!

Jasenka Ostojić, dirigentica, izv. prof. art., Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu

 

… pod budnim uhom i okom maestra Šljivca ostvaren je zaista sublimirani i nezaboravni doživljaj. Zbor je zvučao homogeno u svojim grupama kao i u cjelovitoj koherentnosti vodeći računa o svim glazbenim parametrima – jasnoj dikciji, intonaciji, fraziranju i dinamičkim kontrastima…

Dan sa Zvjezdicama,2013 – Josip Magdić

 

“…bio je to događaj bez presedana.”

“Zvjezdice su sa svojim maestrom Zdravkom Šljivcem nadišle sebe — moglo bi se reći na svom kultnom nastupu u okviru Zagrebačkog muzičkog biennala. Svi epiteti su potrošeni i nema novih riječi koje bi još ljepše mogle opisati glazbeni čarobni svijet Zvjezdica. Program, koji su izvele Zvjezdice je kompozicijsko – tehnički suvremeni vrhunski domet zborskog stvaralaštva i izvođaštva.”

Josip Magdić, (2010., 2011.)

 

“Zvjezdice” su u svakom pogledu poseban ansambl i svijetli primjer pravog načina usmjeravanja mladih naraštaja prema radosti koju pruža glazba.

Ivan Skender

 

“Svatko tko je prisustovao nastupu zbora Zvjezdice i maestra Šljivca može se samo diviti njihovoj predanosti u postizanju izvrsnosti i načinu na koji to postižu, neizmjerno uživajući u njihovom prekrasnom pjevanju.”

Gerald Wirth, Umj. direktor Bečkih dječaka

 

Zvjezdice nisu male zvijezde – one postojano krase naše ponekad tmurno glazbeno nebo i ne dopuštaju nam da potonemo u sivilo prosječnosti.
………… na najvišoj razini…………
Brzina kojom svladavaju za mlade glasove i te kako zahtjevne stilske specifičnosti renesanse i baroka ali i složene intonativne i ritmičke situacije današnje zborske glazbe, upravo je zadivljujuća. Pravi je podvig stvoriti ali i održati jedan ovakav ansambl, sastav koji ni po čemu ne zaostaje za vodećim svjetskim zborovima svoje kategorije. One nam postojano osvjetljuju put do onog najljepšeg i najuzvišenijeg u čovjeku– do ideala sklada i ljepote.

Saša Britvić, 2010.

 

Zahvaljujući prije svega maestru Zdravku Šljivcu koji pomno odabire talente, njeguje krasan ton i postiže zavidnu tehniku pjevanja, svaki nastup sa Zvjezdicama bio je za mene poseban užitak.

Pavle Dešpalj

 

Iz ovog zbora vrhunske kvalitete iznjedrilo se više istaknutih solistica ozbiljne i zabavne glazbe. Na poticaj maestra Šljivca napisao sam niz obrada hrvatskih božićnih pjesama sa složenom višeglasnom partiturom, koje su Zvjezdice izvrsnom intonacijom i zavidnom dikcijom čudesno izvele.

Miljenko Prohaska

 

Pojavom Zvjezdica upoznali smo ansambl koji nakon dulje stagnacije znači renesansu u našoj djevojačkoj zborskoj umjetnosti. Ono što najviše impresionira je znalačko iščitavanje partitura, dorađenost i jasnoća tehničkih elemenata te odnjegovana vokalna kultura, faktori koji nikad nisu bili puka ekshibicija, već uvijek u funkciji istinske i spontane glazbene izražajnosti. Očigledno je da je njihov osnivač i voditelj, dirigent i pedagog maestro Šljivac taj koji pred Zvjezdice postavlja visoke standarde.

Emil Cossetto

 

Tonska snimanja što sam obavljao sa Zvjezdicama uvijek su bila i ostat će najuzbudljiviji trenuci moje dugogodišnje glazbeno-producentske prakse, Zvjezdice jednostavno pjevaju sjajno, biti članom Zvjezdica jednostavno je način mišljenja, način življenja, stil života. Života s glazbom i glazbe s životom.

Pero Gotovac

 

Što reći o Zvjezdicama o kojima smo već sve najljepše čuli, čitali i vidjeli? To su nebeske zvjezdice, ljepotice od kojih očekujemo najbolje i najljepše. To je zaista pedesetak zvjezdica odjevenih u nebesko ruho i sa serafinskim glasovima. Zahvaljujući izvrsnom dirigentu i vokalnom pedagogu maestru Šljivcu, uživali smo u homogenom zvukovlju zbora i ansambla koji su vrlo zanimljiv program izveli besprijekorno razrađujući tankoćutno i najsuptilnije sve finese dinamike, agogike, ritma, tempa, harmonije, disanja, dikcije i, naravno, uzorne interpretacije. Izvedeni je program izrazito težak čak i za profesionalne ansamble. Naravno, Zvjezdice su svemu dorasle u što ih je dirigent i uvjerio. (…) Čovjek ostaje bez daha slušajući ove ljupke umjetnice Zvjezdice.

Josip Magdić

 

“Četiri godišnja doba” za višeglasni djevojački zbor a cappella dovršio sam u veljači 1996. g., a pod ravnanjem maestra Šljivca Zvjezdice su je praizvele u proljeće iduće godine. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam u ulozi korepetitora i tumača svojih skladateljskih zamisli imao priliku izravno surađivati sa zborom. Kao što spomenuti ciklus na Cesarićeve stihove smatram jednim od svojih najosobnijih skladateljskih iskaza, tako i suradnju sa i maestrom Šljivcem ubrajam među svoja najljepša glazbena prijateljstva.

Davorin Kempf

 

Zdravko Šljivac, ne može promašiti.

Igor Kuljerić

 

Već dugi niz godina, uvijek mi je posebna radost i pravo glazbeno slavlje surađivati i muzicirati sa sjajnim djevojkama iz Zbora. One su sve od reda, zajedno sa svojim dirigentom Zdravkom Šljivcom, istinske glazbene iskre zarazne glazbene radosti, koja im omogućava da nevjerojatnom lakoćom svoju mladost pretaču u vrhunski profesionalno bavljenje glazbom. Stoga su mi sva snimanja i zajednički nastupi s njima uvijek bili dragocjeno iskustvo i prava poduka o profesionalnosti i discipliniranosti, uz naravno istinski umjetnički doživljaj… 

Ljerka Očić