Biografija

 

Djevojački zbor ZVJEZDICE osnovan je 18. 2. 1985. godine i do danas je postao i ostao jednim od najreprezentativnijih predstavnika i simbola glazbenog Zagreba i Hrvatske. Članice zbora su odlične učenice zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.

 

Tijekom više od trideset godina djelovanja Zbor je razvio intenzivnu suradnju s najpoznatijim hrvatskim orkestrima, ansamblima i solistima te mnogim hrvatskim i stranim dirigentima u mnogobrojnim umjetničkim projektima i opernim produkcijama. Unajnovije vrijeme Zbor surađuje sa svjetskim glazbenim zvijezdama (2Cellos).

Zboru su posvećene skladbe niza istaknutih hrvatskih skladatelja, među kojima se posebno ističe ciklus Četiri godišnja doba Davorina Kempfa, skladba Orion, Venus, Andromeda Milka Kelemena i Djevojačke vede Ive Josipovića.

 

Zvjezdice su dobitnice mnogih domaćih i međunarodnih nagrada (Norveška, Italija, Austrija, Slovenija, Wales, Irska) među kojima valja spomenuti dvostruku pobjedu na Međunarodnom festivalu zborova u Llangollenu u Sjevernom Walesu (Llangollen International Musical Eisteddfod), nagrade Outstanding na međunarodnim festivalima u Sligu u Irskoj (Sligo International Choral Festival) te u Stavangeru u Norveškoj, nagradu za najbolju izvedbu suvremene skladbe na Međunarodnom festivalu zborova mladih u Celju u Sloveniji, diskogafska nagrada Porin (2010) te nagrada Milka Trnina za koncert u povodu 25. godišnjice Zbora.

 

U bogatoj djelatnosti zbora u Hrvatskoj izdvajaju se koncerti na Festivalu djeteta u Šibeniku (1990.), Dubrovačkim ljetnim igrama (2000.), Međunarodnom festivalu zborske glazbe u Rovinju (2008.), Muzičkom biennalu Zagreb (2011) te „Danima Milka Kelemena“ u Slatini (2014).

 

U nizu velikih međunarodnih uspjeha posebno valja istaknuti dvije turneje po Sjedinjenim Američkim Državama: vrlo uspješnu turneju 2003. (New York, Pittsburgh, Dayton, Northern Kentucky) kao i podjednako uspješnu turneju 2004. godine (Cincinatti, Pittsburgh, Cleveland, Los Angeles, Chicago, New York).

Uspjesi Zvjezdica potvrđeni su 2006. godine na turneji u Australiji (Melbourne, Canberra, Sydney) i Maleziji (Kuala Lumpur) te 2008. na gostovanju Zbora u Kanadi (Toronto).

 

Najnoviji međunarodni uspjesi Zvjezdica su: koncert u glasovitom Lincoln Centru U New Yorku (2010) u sklopu 3. američke turneje,  koncert u povodu Dana Europe u čuvenoj Milanskoj katedrali (2011), sudjelovanje u hrvatsko-slovenskom projektu G. Mahler : Simfonija Tisuća (Ljubljana, Zagreb) (2011), gostovanje na Festivalu zborova u Sankt Petersburgu (2012) te sudjelovanje u internacionalnom projektu „1000 voices for Peace“ u Bruxellesu povodom 100. obljetnice 1. Svjetskog  rata u suradnji sa Bruxellskom filharmonijom (2014) koncert u Kennedy Memorial Centre for Performing Arts (Washington), u  4. američke turneje (2015), te najnovija 5. jubilarna američka turneja-2017 (New York, Harrisburg,  Pittsburg, Chicago).

 

Europska federacija zborova Unije koja djeluje pri Europskom parlamentu u Bruxellesu proglasila je Zbor i njihova dirigenta, maestra Zdravka Šljivca veleposlanicima kulture.

 

Zbor je do sada snimio više stotina tonskih zapisa, niz samostalnih nosača zvuka među kojima se izdvajaju CD Ave Mundi Gloria, dvostruki CD Zvjezdice jubilej izdan u povodu 15. godišnjice djelovanja, DVD izdanja u povodu 20. i 25. godišnjice djelovanja, CD izdanje Zvjezdice 20 godina s djelima hrvatskih skladatelja te božićna izdanja ostvarena u suradnjama sa Zagrebačkim solistima i Zagrebačkim puhačkim triom, Zagrebačkom filharmonijom te Orkestrom Hrvatske vojske.

CD izdanje „Najveći božićni hitovi“ ostvaren u suradnji sa Zagrebačkim solistima i Jacquesom Houdekom dobitnik je hrvatske diskografske nagrade  Porin za 2010. godinu.

Povodom 30. obljetnice Zbora izdano je najnovije  CD izdanje :“Brahms, Britten“.

Od početka do današnjih dana zbor vodi maestro Zdravko Šljivac zahvaljujući kojem Zvjezdice i postižu ovakve uspjehe.

Umjetnički ravnatelj i dirigent:
Zdravko Šljivac

Svestrani je glazbenik, skladatelj i producent, dirigent, glazbeni pedagog, te urednik i suradnik Hrvatske televizije. Utemeljitelj je i već dugi niz godina dirigent zbora Zvjezdice s kojim je osvojio mnoge domaće i međunarodne nagrade (dvostruka pobjeda na festivalu zborova u Walesu, nagrade Outstanding u Norveškoj i Irskoj, Nagrada za najbolje izvođenje suvremene skladbe na festivalu zborova u Celju i dr.).
Dobitnik je diskografske nagrade Porin u više navrata i u više kategorija (najbolja produkcija klasične glazbe, najbolja produkcija narodne glazbe, najbolja produkcija dječje glazbe , najbolja produkcija Božićne glazbe….), nagrade Varaždinskih baroknih večeri, plakete Hrvatskog društva skladatelja, nagrade hrvatskog društva glazbenih umjetnika „Milka Trnina“ i dr.
Autor je glazbe niza televizijskih drama, serija i kazališnih predstava. Umjetnički je ravnatelj i pokretač više velikih glazbenih projekata i festivala. Sudjelovao je u radu i dirigirao Dječjim svjetskim zborom u Parizu. Svojim vrsnim pedagoškim radom vodi brigu o mladim talentima.
Član je mnogih žirija. Surađuje sa Zagrebačkim solistima, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom, ansamblom opere HNK, Hrvatskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HV-a ,Tamburaškim orkestrom HRT-a i mnogim drugim ansamblima i solistima.
Europska federacija zborova Unije proglasila ga je veleposlanikom kulture za Republiku Hrvatsku.

TURNEJE

Norveška 1989. (Oslo, Stavanger, Skien)
SAD 2003. (New York, Pittsburgh, Dayton, Northern Kentucky)

SAD 2004. (Cincinnati, Pittsburgh, Cleveland, Los Angeles, Chicago, New York)

Australija i Malezija 2006. (Melbourne, Canberra, Sydney, Kuala Lumpur)

Kanada 2008. (Toronto)

USA 2010. (Chicago, Cleveland, Grand Rapids, New York)

USA 2015. (Washington, Ojai, Palm Springs)

USA 2017. (New York, Harrisburg, Pittsburgh, Chicago)

MEĐUNARODNI NASTUPI

Francuska: Pariz, Nantes, Auxere

Austrija: Linz, Salzburg, Beč

Italija: Milano, Vicenza, Riva del Guarda

Švicarska: Zürich

Njemačka: Füssen

Slovenija: Celje, Ljubljana

Bosna i Hercegovina: Sarajevo

Velika Britanija: Llangollen

Irska: Sligo

Ruska Federacija: Moskva, St Petersburg

Malezija: Kuala Lumpur