Get Adobe Flash player
facebook logo      youtube logo

 

BIOGRAFIJA

Zbor Zvjezdice jedan je od najreprezentativnijih predstavnika glazbenog Zagreba i Hrvatske. Osnovan  je 18. 2. 1985. godine, a djeluje pri Glazbenom centru mladih u Zagrebu kao pjevački studio Zvjezdice. Članice zbora su odlične učenice zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.
Tijekom tri desetljeća djelovanja zbor je razvio intenzivnu suradnju s najpoznatijim hrvatskim ansamblima i solistima te mnogim hrvatskim i stranim dirigentima. Zboru su posvećene skladbe niza istaknutih hrvatskih skladatelja, među kojima se posebno ističe ciklus Četiri godišnja doba Davorina Kempfa, skladba Orion, Venus, Andromeda Milka Kelemena i Djevojačke vede Ive Josipovića. Zvjezdice su dobitnice mnogih domaćih i međunarodnih nagrada (Norveška, Italija, Austrija, Slovenija, Wales, Irska) među kojima valja spomenuti dvostruku pobjedu na Međunarodnom festivalu zborova u Llangollenu u Sjevernom Walesu (Llangollen International Musical Eisteddfod), nagrade Outstanding na međunarodnim festivalima u Sligu u Irskoj (Sligo International Choral Festival) te u Stavangeru u Norveškoj, nagradu za najbolju izvedbu suvremene skladbe na Međunarodnom festivalu zborova mladih u Celju u Sloveniji i dr.
U bogatoj djelatnosti zbora u Hrvatskoj izdvajaju se koncerti na Festivalu djeteta u Šibeniku (1990.), Dubrovačkim ljetnim igrama (2000.) te Međunarodnom festivalu zborske glazbe u Rovinju (2008.).
Od brojnih turneja, ističu se ističu tri sjevernoameričke turneje 2003. (kada je proglašen dan „Zvjezdica“ u New Yorku i Daytonu), 2004. (gdje se u nizu uspješnih koncerata posebo izdvojio koncert u crkvi Svete obitelji pri kapeli Ujedinjenih naroda u New Yorku (Holy Family Church) pod visokim pokroviteljstvom nadbiskupa Celestina Migliorea, stalnog promatrača Svete Stolice pri UN-u i 2010. godine , turneja po Australiji 2006. i Maleziji te Kanadi 2008.
Noviji međunarodni uspjesi Zvjezdica su koncert u Lincoln centru u New Yorku 2010., koncert u povodu Dana Europe u Milanskoj katedrali, sudjelovanje u hrvatsko-slovenskom projektu Simfonija tisuće Gustava Mahlera 2011., gostovanje u Sankt Peterburgu 2012. te sudjelovanje u Ratnom rekvijemu 2013.
Zajedno sa Zagrebačkim solistima i velikim hrvatskim umjetnicama Ružom Pospiš-Baldani i Dunjom Vejzović, zbor Zvjezdice primio je nagradu Ivan Lukačić za izvedbu Stabat mater G. B. Pergolesija na Varaždinskim baroknim večerima 1991. godine. Europska federacija zborova Unije koja djeluje pri Europskom parlamentu u Bruxellesu proglasila je Zbor i njihova dirigenta maestra Zdravka Šljivca veleposlanicima kulture.
Zahvaljujući svojim različitim sklonostima Zbor je do sada snimio više stotina tonskih zapisa, niz samostalnih nosača zvuka među kojima se izdvajaju CD Ave Mundi Gloria, dvostruki CD Zvjezdice jubilej izdan u povodu 15. godišnjice djelovanja, DVD izdanja u povodu 20 i 25. godišnjice djelovanja, CD izdanje Zvjezdice 20 godina s djelima hrvatskih skladatelja, te božićna izdanja ostvarena u suradnjama sa Zagrebačkim solistima i Zagrebačkim puhačkim triom, Zagrebačkom filharmonijom te Orkestrom Hrvatske vojske. CD izdanje „Najveći božićni hitovi „ ostvaren u suradnji sa Zagrebačkim solistima i Jacquesom Houdekom dobitnik je hrvatske diskografske nagrade Porin za 2010.godinu.
Od početka do današnjih dana zbor vodi maestro Zdravko Šljivac zahvaljujući kojem Zvjezdice i postižu takve uspjehe.

Umjetnički ravnatelj i dirigent:
Zdravko Šljivac 

 001Svestrani je glazbenik, skladatelj i producent, dirigent, glazbeni pedagog, te urednik i suradnik Hrvatske televizije. Utemeljitelj je i već dugi niz godina dirigent zbora Zvjezdice s kojim je osvojio mnoge domaće i međunarodne nagrade (dvostruka pobjeda na festivalu zborova u Walesu, nagrade Outstanding u Norveškoj i Irskoj, Nagrada za najbolje izvođenje suvremene skladbe na festivalu zborova u Celju i dr.).
Dobitnik je diskografske nagrade Porin u više navrata i u više kategorija (najbolja produkcija klasične glazbe, najbolja produkcija narodne glazbe, najbolja produkcija dječje glazbe , najbolja produkcija Božićne glazbe....), nagrade Varaždinskih baroknih večeri, plakete Hrvatskog društva skladatelja, nagrade hrvatskog društva glazbenih umjetnika „Milka Trnina“ i dr.
Autor je glazbe niza televizijskih drama, serija i kazališnih predstava. Umjetnički je ravnatelj i pokretač više velikih glazbenih projekata i festivala. Sudjelovao je u radu i dirigirao Dječjim svjetskim zborom u Parizu. Svojim vrsnim pedagoškim radom vodi brigu o mladim talentima.
Član je mnogih žirija. Surađuje sa Zagrebačkim solistima, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom, ansamblom opere HNK, Hrvatskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HV-a ,Tamburaškim orkestrom HRT-a i mnogim drugim ansamblima i solistima.
Europska federacija zborova Unije proglasila ga je veleposlanikom kulture za Republiku Hrvatsku.
 

TURNEJE


Norveška 1989. (Oslo, Stavanger, Skien)

SAD 2003. (New York, Pittsburgh, Dayton, Northern Kentucky)

SAD 2004. (Cincinnati, Pittsburgh, Cleveland, Los Angeles, Chicago, New York)

Australija i Malezija 2006. (Melbourne, Canberra, Sydney, Kuala Lumpur)

Kanada 2008. (Toronto)

USA 2010. (Chicago, Cleveland, Grand Rapids, New York)

 

26964 415118110228 4627149 n

 

MEĐUNARODNI NASTUPI

 

Francuska: Pariz, Nantes, Auxere

Austrija: Linz, Salzburg, Beč

Italija: Milano, Vicenza, Riva del Guarda

Švicarska: Zürich

Njemačka: Füssen

Slovenija: Celje, Ljubljana

Bosna i Hercegovina: Sarajevo

Velika Britanija: Llangollen

Irska: Sligo

Ruska Federacija: Moskva, St Petersburg

Malezija: Kuala Lumpur